Коктейл Сухо Мартини (Martini Dry)

Сухо Мартини (Martini Dry)

Сухо Мартини (Martini Dry)

Кратка история:

Истинската история за създаването на коктейла Мартини е забулена в мистерия. Съществуват различни аргументи относно това кой е измислил коктейла. Повечето от тези, които се провъзгласяват за създатели използват различни една от друга рецепти и имена, но нито една от тях не съответства на рецептата за Мартини, която познаваме в наши дни. И докато техните рецепти варират, днешният коктейл Сухо Мартини съдържа джин и различно количество сух бял вермут. Съотношенията могат да бъдат от 1:1 до 1:6, в зависимост колко Сухо искате да бъде вашето Мартини. Класическото съотношение е 4 части джин към 1 част вермут.

Като най-подробна и скорошна история в сравнение с останалите, се е запомнила тази на главния барман в хотел Knickerbocker в Ню Йорк от 1911-та година. Господинът на име Martini di Arma di Taggia смесил London Dry Gin и вермут Noilly Prat в съотношение 1:1, като добавил и няколко капки горчив портокалов ликьор (orange bitters, напр. Fee Brothers Orange Bitters). Той охладил добре питието върху лед и сервирал в също така охладена чаша. Твърди се, че маслинката добавил негов клиент за разнообразие, но няма живи свидетели да потвърдят. ;)

Съставки:

  • 2 oz (~60мл) джин
  • 1/2  oz (~15мл) сух бял вермут

Приготвяне:

Разбит или разбъркан? Това всъщност не е въпрос базиран само на личен избор, но и на наука. Съществуват дори проучвания кой от двата метода (разбиване или разбъркване) е с повече полезни анти-оксидантни качества при приготвянето на Мартини. Когато се използва лед при приготвянето на питието и разбиването, и разбъркването правят две простички неща – охлаждат напитката и внасят определено количество вода в сместа.

Когато разбивате с шейкър, поради телесната ви температура на ръката докато държите шейкъра, по-бързо ще се топи леда в него, следователно повече вода в коктейла. А също така при разбиването получавате като краен резултат мътна смес поради насищането на течността с въздух.

Разбъркването от своя страна позволява по-нежно смесване на съставките, коктейла ще остане бистър на вид, но няма да е така добре охладен както при разбиването.

И така, изберете си начин, който ви харесва. Ако разбивате, сложете 4-5 кубчета лед в шейкъра и върху него изсипете съставките и разбивате. Ако искате разбъркано – сложете същото количество лед в шейкър-чашата, добавете съставките и разбъркайте с барова лъжица. Който и начин да изберете, охладената предварително коктейлна чаша е задължителна – в нея прецеждате сместа.

Декорация:

Както споменахме в уводната част, класическият коктейл Сухо Мартини се гарнира със зелена маслинка, поставена на ръба на чашата с коктейлна сабичка или пусната свободно в коктейла. Някои източници споменават и използването на мариновани коктейлни лукчета за декорация.

Обобщение:

Сухо Мартини е може би най-известният от класическите коктейли по света. Добре познат ни  негов вариант е коктейлът на Джеймс Бонд -  Водка-мартини. Неговата оригинална версия се казва Веспър (Vesper), с която обещаваме да ви запознаем по-нататък :) . За любителите на този страхотен коктейл – консумирайте с наслада и мярка . :) Наздраве!